Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Wandelen door Maassluis ‘40-‘45 - Gertjan N. van de Velden


Wandelen door Maassluis ‘40-‘45

Gertjan N. van de VeldenDonkere periode in de geschiedenis aangrijpend te boek gestelDit jaar is het zeventig jaar geleden dat we werden bevrijd. En toch neemt de belangstelling voor de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog de laatste jaren sterk toe. Twee plaatselijke boekhandels hebben daarom Gertjan N. van de Velden gevraagd een boek samen te stellen over die periode in Maassluis, over de verschrikkingen die de Duitse bezetter heeft aangericht in de eerste stad aan de Waterweg. Wandelen door Maassluis ’40-’45 is een boeiend en aangrijpend boek geworden.


De auteur geeft een overzicht van alle plaatsen in de stad die tijdens de Duitse bezetting van historisch belang waren. Hij doet dat aan de hand van een wandeling door Maassluis. Dat maakt het aantrekkelijk voor de lezer om de locaties te bezoeken, voor zover ze nog bestaan natuurlijk. Gertjan van de Velden heeft vele bronnen geraadpleegd en dat heeft er toe geleid dat de tien kilometer lange wandeling in het boek is voorzien van veel historische foto's en kaarten. Interessant in de inleiding is ook de uitleg waarom er in Maassluis bovenmatig veel Duitse soldaten waren gelegerd.

Veel zaken die in Maassluis speelden tijdens de Tweede Wereldoorlog worden gememoreerd, zoals de vervanging van burgemeester Schwartz door de NSB'er Ort. Dat gebeurde al in 1941, na het beruchte ‘fluitincident’ waarbij twaalf tieners op de Burgemeester de Jonghkade betrokken waren. Twee jaar later werd Ort tijdens een echtelijke ruzie doodgeschoten door een Duitse soldaat. Ook het wegvoeren van joodse families wordt beschreven.

Belangrijk in de geschiedenis is het in 1944 onder water zetten van delen van de gemeente. De Duitsers deden dat om mogelijk oprukkende geallieerde soldaten te dwarsbomen. Om welke delen het precies ging is terug te vinden op de toegevoegde historische plattegrond van Maassluis. Daarop zijn ook alle in het boek genoemde locaties met een nummer aangegeven. De lezer die de wandeling niet maakt, kan zich op die manier toch een duidelijk beeld vormen. En voor wie moeite heeft met Duitse woorden: achterin het boek is een verklarende woordenlijst opgenomen.

Terecht schrijft Ad van Liempt, journalist, programmamaker en auteur, in het voorwoord: ‘Gertjan van de Velden heeft zijn zeer uitgebreide kennis omgezet in een prettig leesbare, toegankelijke tekst’. Het boek Wandelen door Maassluis '40 -' 45 zal zeker zijn weg vinden naar de lezer. Want hoeveel verschrikkelijks er wereldwijd tijdens de oorlog ook is gebeurd, de gebeurtenissen in je eigen woonplaats spreken toch het meest tot de verbeelding.Gertjan N. van de Velden (Maassluis, 1967) werkt als graficus. Zijn grote passie is de historie van Maassluis, in het bijzonder de periode van de Tweede Wereldoorlog. Van zijn hand zijn al veel publicaties verschenen over deze tijd. Een groot aantal daarvan is terug te vinden op de site http://wo2maassluis.tumblr.com/. Wandelen door Maassluis ’40-‘45 is verschenen bij Boekhandel Het Keizerrijk en Boekhandel Koningshoek in Maassluis en kost € 12,50.

Waardering:
   


Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 01-05-2015