Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Anders = uniek: autisme in beeld en woord - Tamara Heck


Vlaardingse fotograaf maakt integere portretten van

mensen met autisme.

Het boek Anders = Uniek van de Vlaardingse portretfotograaf/auteur Tamara Heck is een fotoproject over mensen met verschillende vormen van autisme. In gestructureerde interviews vertellen twintig mensen, in leeftijd variërend van vier tot vierenvijftig jaar, wat autisme voor hen betekent en hoe ze ermee omgaan..In haar boek Verloren taal gaat Bronja Prazdny  op zoek naar informatie over haar familie, maar ook naar haar identiteit. Het resultaat ervan is een ontroerend boek, waarmee je als lezer de reis zelf meemaakt.


Met dit project vraagt Tamara Heck om meer aandacht voor mensen (onder wie haar eigen zoon) met autisme.  Over autisme, dat in elke leeftijdscategorie voorkomt, bestaan volgens de auteur veel vooroordelen. Er is ook veel  onbegrip, omdat je aan de buitenkant niet kunt zien of iemand autisme heeft, en bovendien uit autisme zich bij iedereen anders. Dat alles wordt in het boek aan de hand van foto's en interviews in een prachtige vorm duidelijk gemaakt. Ieder mens, dus ook iemand met autisme, heeft kwaliteiten, en begrepen worden is voor iedereen belangrijk, zeker voor mensen die voortdurend geconfronteerd worden met hun 'anders zijn'. Citaat: Als je je anders gedraagt word je al snel als vreemd gezien en hebben mensen hun oordeel klaar. De informatieverwerking werkt bij mensen met autisme op een andere manier.”
Om vertrouwen te wekken heeft Heck tijdens een eerste kennismaking in haar fotostudio van iedereen een portretfoto gemaakt. Daarna is een vragenlijst ingevuld, en als afsluiting heeft ze de deelnemers aan het project thuis opgezocht, daar met hen gesproken en in hun eigen situatie een foto gemaakt. Wat haar vooral opviel, is dat iedereen gedrevenheid heeft, over een verborgen talent beschikt. En dat iedere geportretteerde een eigen manier heeft gevonden om zich te uiten en emoties kwijt te kunnen. Haar aanpak heeft geresulteerd  in een schitterend boek van vierkant formaat, met liefde uitgevoerd op half glanzend papier van zware kwaliteit, met zwart-witte en kleurenfoto’s en een letterlijke neerslag van de interviews, met daarin helaas enkele schrijffoutjes.

Desondanks een waardevol boek waarin op een integere wijze wordt aangetoond  hoe ‘gewoon anders’ deze mensen zijn.

Tamara Heck is een Vlaardingse portretfotograaf en moeder van drie kinderen, van wie één met een vorm van autisme. Ze heeft na diverse cursussen en opleidingen op het gebied van fotografie haar bedrijf Tamara Heck Fotografie opgericht. Haar missie is bijzondere momenten van mensen vastleggen. “Een foto moet uitstralen wat de persoon, of ik als fotograaf, ermee wil zeggen, het gevoel achter een foto. Daarom vind ik het erg belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen en neem ik de tijd om tot een mooi resultaat te komen.”

Anders = uniek is in maart 2017 in eigen beheer verschenen. Het telt 88 pagina’s en kost € 26,50.
Niet als E-book te koop. Info over de auteur: https://tamaraheckfotografie.nl.
Waardering:Boekbespreking door Wies Groeneveld

email mij

Gepubliceerd: 15-12-2017