Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis - Geert Buelens.


De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis

Geert BuelensGroots, genuanceerd standaardwerk in meeslepende schrijfstijlIn zijn omvangrijke boek De jaren zestig: een cultuurgeschiedenis rekent Geert Buelens af met alle clichés die over dat roemruchte decennium bestaan, een beeld dat vooral is gebaseerd op ontwikkelingen in de westerse wereld. Maar om dit decennium goed te kunnen begrijpen zijn de (geo-)politieke, economische en culturele ontwikkelingen in zwart Amerika, Afrika en Azië minstens zo belangrijk.

Wij associëren de jaren zestig met hippies, Provo en opstandige studenten. Deze groepen vormden echter slechts een minderheid van de bevolking. De babyboomers, geboren na de Tweede Wereldoorlog, gingen massaal studeren, zodat er voor het eerst in de geschiedenis een grote groep hoogopgeleide mensen met geld ontstond. Velen van hen zetten zich af tegen allerlei misstanden in de wereld: kolonisatie, maatschappelijke ongelijkheid, racisme, onderdrukking, censuur, moorden, oorlogen, het toegenomen consumentisme en de macht van het grootkapitaal. De wereld stond op verschillende plekken in brand. Alle gezag en traditie moest op de schop om plaats te maken voor een wereld waarin iedereen ertoe doet en mag meepraten.

Ons beeld van de jaren zestig is gevormd door die nieuwe, omvangrijke generatie en hun smaak. Artiesten zoals bijvoorbeeld The Beatles en The Rolling Stones bereikten een groot publiek met vernieuwend werk. Er waren echter meer mensen met een ander smaakpatroon, maar die waren in de geschiedschrijving altijd buiten beeld gebleven.

De ‘sixties’ hebben niet alleen een westers, maar ook een mondiaal karakter. Na de analyse van talloze films, televisieprogramma’s, liedjes, toneelvoorstellingen, romans en andere primaire cultuurbronnen uit de jaren zestig, beschrijft Buelens de mondiale politieke, economische en – vooral – culturele geschiedenis. (Geo-)politieke, artistieke en culturele ontwikkelingen achter het IJzeren Gordijn, in Afrika, Latijns-Amerika en Azië werpen een verfrissend licht op deze tijd. Een belangrijke rol hierin is weggelegd voor de zwarte cultuur. Pop, jazz, klassieke muziek, theater, film, literatuur, seksuele revolutie, dekolonisatie, tweede feministische golf, burgerrechtenbewegingen en verstedelijking, alles komt voorbij.

Wat is de werkelijke erfenis van de mythische jaren zestig? Buelens noemt de sixties 'jaren van hoop, maar ook een tijd van gemiste kansen'. In cultureel opzicht heeft de tegenbeweging gewonnen. Uit ‘mei 68’ ontstaat een maatschappelijke elite die in zekere zin neerkijkt op de meerderheid van de bevolking en uitgroeit tot een soort ‘smaakpolitie’.

In politiek en economisch opzicht heeft links aan het kortste eind getrokken. Nergens heeft zich een linkse revolutie voorgedaan. Het idee van arbeiderszelfbestuur staat mijlenver af van de multinationals van de eenentwintigste eeuw, met hun beslissingscentra in het buitenland.

De grote belofte die de jaren zestig met zich meedroeg –  een nieuwe wereld waar iedereen mocht meedoen en waarin iedereen ook wat te zeggen zou hebben –  is niet waargemaakt. De macht lag – en ligt nog steeds – voornamelijk bij ‘de witte man’ en het grootkapitaal.

In een meeslepende schrijfstijl leidt Buelens de lezer door de vele ontwikkelingen. In het boek worden chronologische hoofdstukken afgewisseld met thematische. De teksten worden afgewisseld met lijstjes van tien exemplarische boeken, films en liedjes uit een bepaald jaar.Geert Buelens (1971) is dichter en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht en aan de Universiteit Stellenbosch in Zuid-Afrika. Hij schreef onder meer het meermaals bekroonde Van Ostaijen tot heden en Oneigenlijk gebruik. Over de betekenis van poëzie en Europa Europa! Met zijn boek Over de dichters van de Grote Oorlog won hij dat de ABN Amro-prijs voor Beste Non-Fictieboek 2008, Het is vertaald in het Duits en Engels. Het hier besproken boek De jaren zestig is reeds verkocht aan Duitsland (Suhrkamp). Bij dit werk hoort de website www.dejarenzestig.com. Daarop zijn veel liedjes en filmfragmenten te bekijken en te beluisteren.De jaren zestig is verschenen bij Uitgeverij Ambo/Anthos in maart 2018. Het boek telt in totaal 1024 pagina’s. De eigenlijke tekst beslaat 842 pagina’s, de overige 182 bladzijden bestaan uit een uitvoerig notenapparaat, een overzicht van de lijstjes, een verantwoording, een bibliografie, een illustratieverantwoording en een register. Het boek kost € 49,99. ISBN: 9789026329395. Het is ook als e-boek te koop. 


Waardering:Boekbespreking door Wies Groeneveld

email mij

Gepubliceerd: 10-08-2018