Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Betekenis geven aan het leven - Jordan B Peterson


Betekenis geven aan het leven

Jordan B. Peterson

Ontkenning van de verlichte seculiere samenlevingIn zijn boek Betekenis geven aan het leven laat de Canadese cultuurcriticus en psycholoog Jordan B. Peterson, zien waarom wij mensen denken wat wij denken. In heel verschillende culturen en tijdperken ontstaan mythen en rituelen met dezelfde symboliek en strekking, allemaal bedoeld om de kosmos en onze rol daarin te verklaren. Met behulp van inzichten uit de neuropsychologie beschrijft Peterson wat dat zegt over menselijke denkprocessen en ons begrip van de wereld.


In 1999 publiceerde Peterson Maps of Meaning, een boek waarin alles in het teken staat van de miljoenen jaren oude biologie en evolutie die nog dagelijks invloed zouden hebben op ons leven. Dat geldt ook voor mythologie uit vele windstreken. De overrompelend aandoende hoofdletters moeten ervoor zorgen dat we gaan geloven in het bestaan van ‘de Grote Vader’ en ‘de Grote Moeder.’ We moeten geloven dat de Grote Vader voor Orde staat en de Grote Moeder voor Chaos.

Peterson verbindt in zijn verklaring moderne neuropsychologie met een analyse van mythologie, religie en alchemie. Dus zowel een narratieve als een wetenschappelijke benadering, met elk hun eigen waarde. Hij toont aan de hand van vele voorbeelden uit diverse disciplines aan hoe onze overtuigingen tot stand komen. Hij legt uit hoe onze hersenen werken en hoe de menselijke maatschappij functioneert.

Peterson is geïnspireerd door de Zwitserse psychiater en psycholoog Carl Gustav Jung (1875-1961), degene die de begrippen collectief onbewuste en archetypen in de psychologische wetenschap heeft geïntroduceerd. In de psychologie van Jung ligt alles voor eeuwig vast in de culturele archetypen van de mythologie. De wereld is daarin strikt ingedeeld in mannelijke en vrouwelijke sferen. Peterson ontleent aan de mythologie de idee dat de wereld wordt beheerst door hiërarchische verhoudingen. Opvattingen over maatschappelijke verhoudingen zijn onder invloed van historische en wetenschappelijke inzichten in de loop der tijd sterk veranderd, maar daar heeft Peterson geen boodschap aan. Zijn archaïsche opvattingen over de man-vrouw-verhouding en haar gevolgen doen mijn wenkbrauwen dan ook op z’n zachtst gezegd fronsen...

Het onlangs verschenen boek Betekenis geven aan het leven is een vertaling van de Engelstalige oorspronkelijke versie Maps of Meaning uit 1999. In de laatste twintig jaar hebben neuropsychologische wetenschap en hersenonderzoek veel ontwikkelingen doorgemaakt. In deze uitgave zijn deze recente ontwikkelingen dus niet meegenomen.

Petersons schrijfstijl is loodzwaar, doordrenkt van indrukwekkend aandoend jargon en veel ellenlange zinnen met tangconstructies. Een willekeurig voorbeeld op pagina’s 117/118: “Voorstelling […] kan worden gezien als een soort geïnternaliseerde imitatie, en dus een voortzetting van accommodatie. (In verband met het drie-geheugen-systeem-model (waarnaar uiteraard niet rechtstreeks naar verwijst): ‘Zelfs al bestond er een rechtvaardiging om de diverse stadia van geestelijke ontwikkeling te verbinden met goed omschreven neurologische niveaus, blijft het feit dat er ondanks de relatieve discontinuïteit van de structuren een zekere functionele continuïteit is, waarbij elke structuur voorbereidingen treft voor de opvolgers ervan en de voorgangers ervan benut.’.” Daar is geen chocola van te maken, ik kwam er dan ook haast niet doorheen…

Het boek zou aan waarde hebben gewonnen als er al in de Engelstalige versie een stevige eindredactie overheen was gegaan om Petersons stroeve schrijfstijl leesbaarder te maken.

Raymond van der Laan (Zaanstreek, 1968) is al sinds de jaren tachtig op bierontdekkingsreis. Hij deelt zijn fascinatie graag met de lezers van het Volkskrant Magazine en op zijn blog. 

Dr. Jordan B. Peterson (1962) is klinisch psycholoog, cultuurcriticus en hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Toronto. Zijn wetenschappelijke artikelen hebben de moderne kijk op persoonlijkheid en creativiteit sterk veranderd. Peterson wordt gezien als held in rechtse kringen. Hij heeft honderdduizenden volgers op social media en zijn YouTube-clips zijn meer dan 90 miljoen keer bekeken. Zijn in 2018 verschenen boek 12 regels voor het leven werd een wereldwijde bestseller.

Betekenis geven aan het leven is in augustus 2019 verschenen bij Uitgeverij Prometheus. Het is de Nederlandse vertaling van het reeds in 1999 verschenen boek Maps of Meaning. Het boek telt 680 pagina’s - inclusief een notenapparaat, een literatuuropgave en een personenregister - en kost € 29,99. ISBN: 9789044638257. Het is niet als e-book te koop. Vertaling: Mario Molegraaf.


Waardering:


Boekbespreking door Wies Groeneveld

email mij

Gepubliceerd: 20-09-2019