Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie De meeste mensen deugen - Rutger Bregman


De meeste mensen deugen - Rutger Bregman

Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes

Poging tot kanteling van cynisch mensbeeld in belangrijk en inspirerend boekSchrijver/journalist/historicus Rutger Bregman neemt ons in zijn nieuwste boek De meeste mensen deugen mee op een reis door de geschiedenis en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen. Waarom veroverde juist de mens de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep van binnen geneigd tot het goede of het kwade? Bregman gebruikt hiervoor recente inzichten uit onderzoek op het gebied van antropologie, archeologie, biologie, (sociale) psychologie en economie.

Bregman onderneemt in zijn nieuwste boek een zoektocht naar de aard van de mens: zijn we van nature goed of van nature slecht? De boektitel De meeste mensen deugen verraadt de uitkomst al, maar de weg die de schrijver aflegt om tot die conclusie te komen is boeiend en stemt tot nadenken. Zijn uitgangspunten zijn de botsende wereldbeelden van twee grote Verlichtingsfilosofen: Thomas Hobbes en Jean-Jacques Rousseau. Hobbes gelooft dat de mens in wezen slecht is en dat alleen een sterke leider mensen in toom kan houden, Rousseau denkt dat we van binnen juist goed zijn, maar dat we zijn verpest door wat we met z’n allen ‘de beschaving’ zijn gaan noemen. Deze moraal-filosofische discussie beheerst al eeuwenlang het debat over de menselijke aard. Gaat het er uiteindelijk niet om vanuit welk perspectief je kiest?

Bregman is ervan overtuigd dat – zeker in de westerse wereld - het cynische mensbeeld overheerst. “We zijn gehersenspoeld met het idee dat we egoïsten zijn”, zegt hij in een interview met het Algemeen Dagblad. Cynici gaan ervan uit dat de mens van nature slecht is; zij vinden mensen met een positief mensbeeld naïef. Bregman gaat liever uit van het goede in de mens. “Als we geloven dat de meeste mensen niet deugen, gaan we elkaar zo behandelen. Dan halen we het slechtste in elkaar naar boven. Uiteindelijk zijn er maar weinig ideeën die de wereld zo sterk beïnvloeden als ons mensbeeld. Wat we aannemen in elkaar, is wat we oproepen. Als we het hebben over de grootste uitdagingen van onze tijd - van de opwarming van de aarde tot het tanende vertrouwen in elkaar - dan denk ik dat het antwoord begint bij een ander mensbeeld”, schrijft hij.

Dat velen een positiever mensbeeld niet als zodanig beleven, komt volgens Bregman door de eenzijdige fascinatie voor slecht nieuws. Onze aandacht wordt voortdurend getrokken door vele berichten over misdaden, oorlogen, ongelukken en andere narigheid, goed nieuws boeit immers niet.

Met tal van overtuigende voorbeelden uit de geschiedenis en recente inzichten uit onderzoek op vele vakgebieden laat Bregman zien dat de menselijke neiging het goede te doen veel sterker ontwikkeld is dan het omgekeerde. Daarbij signaleert hij enkele hardnekkige misverstanden. Beruchte experimenten uit de sociale psychologie van een halve eeuw geleden bleken grotendeels gemanipuleerd te zijn. Ook methodologisch mankeerde er het een en ander aan. De wil om tot een bepaalde uitkomst te komen was groter dan het proberen te voldoen aan de eisen van wetenschappelijke zorgvuldigheid.

De auteur beschrijft tevens bijzondere initiatieven die de wereld beter maken, maar hij kijkt niet weg als de rauwe werkelijkheid voorbijkomt.

Door Bregmans soepele journalistieke schrijfstijl leest het boek als een trein. Een belangrijk en inspirerend boek.Rutger Bregman (Renesse, 1988) is historicus en schrijver. Hij schreef enkele boeken en is één van de vaste schrijvers van het journalistieke online platform De Correspondent.

In 2013 ontving hij de jaarlijkse boekprijs van de denktank Liberales voor het meest opmerkelijke Nederlandstalige non-fictieboek De geschiedenis van de vooruitgang. Zijn werk is in meer dan 30 talen vertaald.

Bregman kwam begin januari 2019 in het nieuws door zijn uitspraak tijdens de conferentie van het World Economic Forum (de rijkste en machtigste mensen op aarde) in Davos: ‘Stop talking about philantropy, start talking about taxes’. En door zijn uitspraak ‘Taxes, taxes, taxes, all the rest is bullshit’ in een interview met Fox News.

De meeste mensen deugen is op 3 september 2019 verschenen bij Uitgeverij De Correspondent. Het boek telt 528 pagina’s (inclusief uitgebreid notenapparaat) en kost € 25,00. ISBN: 9789082942187. Het is als e-book te koop voor € 9,00.  ISBN 9789082942194. Het is tevens als audioboek (ingesproken door de auteur zelf) te koop voor € 15,00. ISBN: 9789083017716.Waardering:


Boekbespreking door Wies Groeneveld

email mij

Gepubliceerd: 18-11-2019