Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie De stille oorlog van mijn vader - Annemieke de Schepper


De stille oorlog van mijn vader - Annemieke de Schepper

Indringende roman over hoe onverwerkt verdriet doorsijpelt naar volgende generatieIn haar debuutroman De stille oorlog van mijn vader zoekt de in Vlaardingen geboren Annemieke de Schepper naar haar roots. Zij verwoordt het in een interview bij Omroep Vlaardingen als ´een zoektocht naar mensen die dichtbij je staan, mensen van wie je niet alle ins en outs kent, maar waarnaar je op een bepaald moment later in het leven toch wilt gaan zoeken´. Het toeval wil dat er iets speelt in de familie waar Annemieke pas achter komt na het overlijden van haar vader en als haar moeder al dementeert. Deze samenloop van omstandigheden is naast de van jongs af aan bestaande ´drang´ om te schrijven aanleiding geweest voor het ontstaan van het boek.


In deze psychologische roman beschrijft Annemieke haar ´dubbele jeugd´, het stadse in Vlaardingen en het platteland in Zeeuws-Vlaanderen waar het gezin één weekend per drie weken vertoeft, omdat moeder heimwee heeft. Vader heeft niet zoveel moeite als moeder met het verruilen van Zeeuws-Vlaanderen voor Vlaardingen. Als oudste van tien kinderen was hij zeer gehecht aan zijn moeder die een posttraumatische stressstoornis heeft overgehouden aan de Slag om de Schelde, de vergeten slag. Deze slag voltrok zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in het najaar van 1944 op de Westerschelde. Een slag die het leven van de familie heeft getekend. In de zoektocht van de dochter, de hoofdpersoon Anna, duidt zij waarom haar vader naar de Randstad is gegaan en wat de oorsprong is van zijn pijn. De stille oorlog van mijn vader gaat over een vergeten oorlog in een vergeten gebied, over een zoektocht van een dochter, over menselijk leed veroorzaakt door strategische beslissingen en over het verlangen om geliefd te worden door je naasten. Een zoektocht en eerbetoon aan het Zeeuws-Vlaamse landschap waarin ´haar vader en de familie dichterbij komen en waarvan het goed is dat het is vastgelegd´, aldus Annemieke de Schepper.
Annemieke de Schepper is docent. Zij heeft Nederlands gestudeerd in Leiden, schreef columns, artikelen en verhalen. Haar debuutroman De stille oorlog van mijn vader (264 pagina´s) is in september 2019 verschenen bij uitgeverij Mare.


Waardering:


Boekbespreking door Margriet Kleijn

email mij

Gepubliceerd: 27-12-2019