Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Het goede leven - Annegreet van Bergen


Het goede leven - Annegreet van Bergen

Verbazing over het dagelijks leven in het Nederland van een halve eeuw geledenEconoom/journalist Annegreet van Bergen beschrijft in haar boek Het goede leven hoe Nederland binnen een halve eeuw steeds welvarender werd. Het gaat om het dagelijks leven van gewone burgers in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Ervaringen van veel mensen die alles persoonlijk hebben meegemaakt vormen de hoofdmoot. Het goede leven is een vervolg op Gouden jaren, waarin de economische groei en technische ontwikkelingen in het naoorlogse Nederland voor het eerst door Van Bergen werden beschreven.


Gouden jaren, de bestseller uit 2014, maakte veel los, gezien de reacties op lezingen en op de website bij het boek. Met historische feiten en cijfers als context beschrijft de auteur daarin amusante herinneringen van haarzelf en van andere mensen die alles hebben beleefd.

In Het goede leven komen veel nieuwe onderwerpen aan de orde. Het boek is een mooie aanvulling op Gouden jaren. Het is ingedeeld in vijf thema's: de overgang van een gesloten naar een open wereld, van schaarste naar overvloed, de invloed van wetenschappelijk onderzoek, sterke vermindering van maatschappelijke ongelijkheid en het wennen aan zaken die voor mensen van toen slechts droombeelden waren. In korte hoofdstukjes komen vervolgens veel onderwerpen voorbij: verzuiling, loonzakjes, verlichting van het huishouden door allerlei apparaten, veranderende besteding van de zondag, kamperen, tienermuziek, lezen en boekenbezit en sociale stijging door avondonderwijs.

De wekelijkse wasbeurt in een teil werd een dagelijkse douche. Sokken stoppen? Dat is voltooid verleden tijd geworden. In plaats van bellen bij de buren heeft iedereen nu een eigen telefoon. Condooms en maandverband hoeven niet langer te worden uitgewassen. Betalen gebeurt tegenwoordig vaker met pin of digitaal dan contant. Vliegen is niet meer alleen voor de rijken toegankelijk en verloofde stellen hoeven nauwelijks meer te sparen voor hun uitzet.

Door de talloze voorbeelden van gebruiken die vroeger doodnormaal waren, maakt de auteur met haar boek veel herinneringen los bij lezers die de jaren vijftig en zestig bewust hebben meegemaakt. Jongere generaties krijgen een boeiend beeld van een verloren gegane tijd. Bij het lezen van Het goede leven wordt duidelijk dat wij het door de vooruitgang zeer goed hebben. Vooral op materieel gebied, opleidingsniveau en waar het gaat om vrouwenrechten. Vrouwen moesten vroeger stoppen met werken als ze trouwden, dat kun je je tegenwoordig niet meer voorstellen. Vroeger was het niet altijd beter, zoals door oudere generaties soms wordt verzucht, maar volstrekt anders dan tegenwoordig.

Door Van Bergens heldere, directe schrijfstijl leest het boek vlot. Het bevat vele illustraties in kleur en zwart-wit en een literatuurlijst. Een aanrader voor lezers van alle leeftijden. 

Annegreet van Bergen (Enschede, 1954) is econoom en journalist. Als journalist schreef ze over economie in onder meer de Volkskrant en Elsevier. Vanaf 1999 werkt ze freelance. Ze schreef de volgende boeken: De lessen van burn-out (2000), Mijn moeder wilde dood (2010) en Gouden jaren (2014). Het laatstgenoemde boek stond honderd 100 weken in de bestsellerlijst, werd 37 keer herdrukt, werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de NS Publieksprijs en won de Hebban Publieksprijs.

Het goede leven is op 30 augustus 2018 verschenen bij Uitgeverij Atlas Contact. Het boek telt 350 pagina’s en kost € 19,99. ISBN: 9789045036731. Het is als e-book te koop voor € 4,99. ISBN: 9789045036748.


Waardering:Boekbespreking door Wies Groeneveld

email mij

Gepubliceerd: 15-03-2019