Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie De dieren van Grimm - Kevin Crossley-Holland en Susan Varley


De dieren van Grimm

Kevin Crossley-Holland en Susan Varley

Voorleesboek met sprookjes voor jong en oudIn het begin van de negentiende eeuw verzamelden Wilhelm en Jacob Grimm op het Duitse platteland zo’n tweehonderd sprookjes en vertellingen. Die werden uitgegeven in hun tweedelige Kinder- und Hausmärchen, verschenen in 1812 en 1815. Een paar van deze volksverhalen handelen over dieren of spelen zich af in het dierenrijk. In De dieren van Grimm zijn elf van deze verhaaltjes opgenomen. Een rijk geïllustreerd voorleesboek en aantrekkelijk voor jong en oud.


Bij het bekijken van de kaft valt meteen al op dat de illustraties gedateerd aandoen. Dat is ook verklaarbaar, want de oorspronkelijke uitgave stamt uit 1985. Op zich geen probleem, want velen zullen gecharmeerd zijn van deze wijze van tekenen. Toch is het denkbaar dat een potentiële koper het boek niet aanschaft vanwege de ‘ouderwetse’ tekeningen, terwijl kinderen zich daar absoluut niet druk om zullen maken. Hoe dan ook, de sprookjes zijn reuze interessant. Verscheidene verhaaltjes komen je bekend voor, zoals De Bremer stadsmuzikanten en De wolf en de zeven geitjes. Toch tref je ook een paar minder bekende vertellingen aan.

Het lettertype is groot. Dat maakt het voor kinderen in de bovenbouw van het basisonderwijs makkelijk om jongere broers of zussen voor te lezen. De illustraties in kleur ondersteunen de verhaaltjes. Daardoor kunnen er interactieve momenten ontstaan tussen voorlezer en het luisterpubliek, dat tijdens het voorlezen van het verhaal de plaatjes op het gemak kan bekijken. De sprookjes zijn in een prettige stijl, en voor de jonge toehoorders in duidelijke taal geschreven. De inhoud van de verhaaltjes is soms 'ter lering ende vermaak', maar ook wel moraliserend. Een mooi voorleesboek voor jong en oud.

De dieren van Grimm is geschreven door de beroemde Engelse kinderboekenschrijver Kevin Crossley-Holland. Susan Varley maakte de tekeningen. De vertaling is van Margaretha van Andel. Het boek is verschenen in augustus 2019 bij uitgeverij Lemniscaat en kost € 14,95.


Waardering:Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 01-11-2019