Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Welkom in het Rijk der Zieken - Hanna Bervoets


Welkom in het Rijk der Zieken - Hanna Bervoets


Eerste roman over leven met een chronische ziekteSchrijver Hanna Bervoets ontdekte dat veel verhalen, films en boeken over ziek zijn gaan, maar altijd over progressieve ziektes als bijvoorbeeld kanker of alzheimer. Het personage wordt ziek, lijdt, wordt weer beter of sterft. Het grote verschil met iemand die aan een progressieve ziekte als kanker lijdt, is dat de status van een chronisch zieke nauwelijks verandert: de patiënt wordt niet beter en gaat niet dood. Er bestaan geen boeken of films over chronische ziekten, want van een chronische ziekte is immers geen verhaal te maken. “Wij worden niet beter maar we gaan ook niet dood – dat is geen verhaal, dat is geen scenario, een chronische toestand kent geen verloop en een chronische patiënt is geen strijder maar een zeurpiet.” Bervoets heeft zelf ook een chronische ziekte. Met haar nieuwe roman Het Rijk der Zieken schrijft ze de eerste roman over dit onderwerp.

De hoofdpersoon Clay lijdt aan het Q-koortsvermoeidheidssyndroom. Zijn chronische klachten zijn funest voor zijn relatie met zijn vriendin Nora; zij verlaat hem. Als Clay door krijgt dat er geen behandeling voor zijn klachten is, klampt hij zich vast aan het revalidatieprogramma en grijpt elke strohalm van de patiëntenvereniging aan. Maar ook dat helpt niet. Via diverse therapieën leert Clay Marla kennen, die aan fibromyalgie lijdt. Beiden lijden dus aan een chronische ziekte die nooit zal overgaan, zij moeten hun hele leven met beperkingen leven.

Het boek heeft twee verhaallijnen: allereerst het echte leven van Clay, Nora en Marla. De tweede verhaallijn speelt zich af in een Alice-in-Wonderland-achtige parallelwereld, het Rijk der Zieken, een metafoor, ontleend aan een opmerking van de Amerikaanse schrijver/filosoof Susan Sontag, over wie Marla een scriptie schreef: “We zijn zowel burger van het rijk der gezonden als van het rijk der zieken. Hoewel we bij voorkeur alleen van het goede paspoort gebruikmaken, komt iedereen vroeg of laat gedwongen in dat andere rijk terecht, al is het maar tijdelijk.” Clay blijkt een permanente bewoner te zijn.

Susan Sontag speelt een belangrijke rol in de tweede verhaallijn. Clay trekt met Susan als gids door het Rijk der Zieken. Eerst neemt Susan hem mee naar een opslagplaats waar zo’n honderdvijftig onthoofde lichamen staan. Daar moet hij een lijf vinden dat erg lijkt op zijn eigen lichaam in de andere wereld. Clay is gedoemd het gekozen lijf met zich mee te slepen. Hij loopt daar tegen kafkaëske bureaucratie aan. Hij laat zich verleiden door lonkende bossen, een metafoor voor kwakzalvers. Hij moet zijn duim afhakken en hij waagt een sprong. In deze parallelwereld wordt Clay’s grauwe werkelijkheid doorbroken. Hij erkent dat hij nooit terug kan naar wat het ooit was, maar dat er met chronische ziekte valt te leven.

De hoofdstukken over Clay’s echte leven zijn geschreven in de jij-vorm, wat vooral in het begin erg wennen is. De hoofdstukjes van het Rijk der Zieken zijn volledig als dialoog geschreven. De hoofdstukjes over beide werelden wisselen elkaar af. Door deze constructie wordt het beklemmende verhaal gelukkig nergens loodzwaar.

In Welkom in het Rijk der Zieken schrijft Bervoets met bewonderenswaardig inlevingsvermogen hoe het voelt om chronisch ziek te zijn en het heen en weer begeven tussen hoop en wanhoop. Het boek boeit van begin tot eind. Een aanrader voor iedereen die iemand kent met een chronische ziekte.Hanna Bervoets (Amsterdam, 1984) is schrijver, journalist en columnist. Zij studeerde Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Haar specialisatie was Televisie en Populaire Cultuur. In 2008 voltooide zij een duale Master Journalistiek en Research, eveneens aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2009 zijn dertien boeken van haar hand verschenen, waaronder zeven romans die verschillende keren werden bekroond en in uiteenlopende talen zijn vertaald.  In 2017 won zij de Frans Kellendonk-prijs voor haar hele oeuvre.

Waardering:Boekbespreking door Wies Groeneveld

email mij

Gepubliceerd: 19-07-2019