Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Woorden schieten tekort - Nicci Gerrard


Woorden schieten tekort - Nicci Gerrard

Een andere kijk op dementieNicci Gerrard is bij de meeste mensen bekend van de thrillers van het duo Nicci French. Maar nu is er een uiterst persoonlijk boek van haar verschenen: Woorden schieten tekort. Daarin beschrijft ze de dementie van haar vader. Maar ook de ervaringen van andere mensen van wie de geliefde aan dementie lijdt. Ze behandelt de diverse stadia van de ziekte en de manieren waarop mensen daarmee omgaan. Kunst, cultuur, muziek en filosofie spelen daar vaak een grote rol in.

De vader van Gerrard is overleden aan dementie. Dat heeft haar ertoe aangezet om alle fasen en situaties waarmee je als patiënt en als naasten te maken krijgt, te onderzoeken. Wat is dementie, hoe gaat de maatschappij daar mee om en hoe is het om deze ziekte te hebben? Wat betekent het om mens te zijn, om een identiteit te hebben, om een zelf te hebben en dat vervolgens kwijt te raken? Het boek is een reis door de stadia van de eerste vage signalen van de ziekte en het sluipend verlies van hersenfuncties tot het fatale stadium van dementie.

Het bevat niet alleen Gerrards eigen persoonlijke, liefdevolle gevoelens en herinneringen aan haar vader, maar tevens verhalen – zowel verdrietig als optimistisch – van andere patiënten, hun familieleden en verzorgers. De keuzes die mensen maken als ze de eerste tekenen van de ziekte bij zichzelf waarnemen, komen uitgebreid ter sprake.

Gerrard is van mening dat de maatschappij dementerenden minder moet behandelen als zieken. “Ons probleem is dat de waarden die wij hoog in het vaandel dragen, allemaal niet van toepassing zijn op ouderen en kwetsbaren. Wij streven neoliberale waarden na: autonomie, rationaliteit, zelfstandig zijn. […] We vinden kwetsbaarheid ongemakkelijk of storend. Soms lijkt het zelfs of we mensen die kwetsbaar zijn minder waarderen. Dat heeft grote gevolgen voor hoe we bijvoorbeeld met mensen met dementie omgaan. We moeten leren om dat pantser af te breken. Maar dat is ontzettend lastig, want het is in heel West-Europa de norm geworden,” zegt ze in een interview met Filosofie Magazine.

Mensen met een ernstige aandoening, bijvoorbeeld dementerenden, mogen in Engeland in het ziekenhuis niet worden bijgestaan door hun geliefden. In het boek komen schrijnende verhalen voorbij van mensen die totaal verward achterblijven, omdat ze daar niemand hebben om hen te troosten. Gerrard is daarom een campagne, John’s Campaign (vernoemd naar haar vader) begonnen, erop gericht dat mensen met dementie het recht krijgen om hen in het ziekenhuis bij te laten staan door hun geliefden, zoals dat ook geldt voor ouders van zieke kinderen.

De uiteindelijke dood van Gerrards vader is ontroerend beschreven. Ze beschouwt zijn overlijden als het terugbrengen van haar vader in zijn oude staat. “Als iemand met dementie dood is, is hij niet langer verward en vergeetachtig, niet langer een gammel lichaam en een verwoeste geest.”

Met dit aangrijpende boek krijg je als lezer een andere kijk op dementie. En voor wie met deze gevreesde ziekte te maken krijgt, kan dit boek helpen om ermee om te gaan. Sterk aanbevolen.

Nicci Gerrard (1958) groeide op in Worcestershire en studeerde Engelse literatuur aan de Universiteit van Oxford. Ze heeft les gegeven in Los Angeles en Londen, begon een tijdschrift voor vrouwen en werd journalist. Samen met haar echtgenoot Sean French vormt ze het schrijversduo Nicci French.
Sinds het overlijden van haar vader is ze voorvechter geworden van de rechten van patiënten met dementie en van degenen die voor ze zorgen. Hiervoor ontving Gerrard de Orwell Prize voor journalistiek.

Woorden schieten tekort is in februari 2019 verschenen bij Uitgeverij Meulenhoff. Het boek telt 303 pagina’s en kost € 20,00. ISBN: 9789029093415. Het is als e-book te koop voor € 12,99. ISBN: 9789402310276. Vertaling: Lidwien Biekmann, Tjadine Stheeman en Meulenhoff Boekerij. .
Waardering:Boekbespreking door Wies Groeneveld

email mij

Gepubliceerd: 31-05-2019