Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Een verborgen geschiedenis - Thom Hoffman


Een verborgen geschiedenis - Thom Hoffman

Een ander beeld van Nederlands-Indië: uitbuiting, opstand, oorlog, rassendiscriminatieEen verborgen geschiedenis is een prachtig uitgevoerd fotoboek over de geschiedenis van Nederlands-Indië, vanaf de koloniale tijd sinds ca. 1840 tot en met de soevereiniteitsoverdracht in 1949. Het is het resultaat van jarenlang onderzoek aan de TU Delft door samensteller en schrijver Thom Hoffman. Nederlands-Indië wordt nog vaak geassocieerd met tempo doeloe, maar de realiteit blijkt door de vele foto’s geheel anders in elkaar te zitten.


In september en oktober 2015 was Thom Hoffman, bekend acteur en van Indische afkomst, Cultural Professor aan de Technische Universiteit Delft. Met een groep van 25 studenten deed hij onder de titel Kromo Blanda – perspectieven op Nederlands-Indië, onderzoek. Zijn doel was het ontwikkelen van een website en het opzetten van de Beeldbank Nederlands-Indië (BBNI). De foto’s die de onderzoekers hebben verzameld, zijn afkomstig uit twintig nationale musea en erfgoedinstellingen. Hoffman heeft een selectie van deze foto’s gebundeld in het boek Verborgen geschiedenis.

Hoffman eeft de foto’s bewust niet gekozen vanuit het Europese perspectief dat de sfeer van tempo doeloe – een nog steeds bestaand beeld van het koloniale Indië – opriep. Zijn insteek is het tonen van de gevolgen van het koloniale beleid voor de inlandse bevolking van Nederlands-Indië. Op de verzamelde foto’s is voornamelijk uitbuiting, opstand, oorlog en rassendiscriminatie te zien. Daardoor ontstaat een totaal ander beeld van Indië dan dat van een tropisch paradijs, waarin de Nederlandse kolonisator de inlandse bevolking op een goede manier zou ontwikkelen.

Het boek bestaat uit vier hoofdstukken: Overmeestering (1814-1913), Dageraad van de onafhankelijkheid (1900), Japanse bezetting (1942-1945) en Omwenteling (1945-1949). Op de vroegste foto’s uit 1840 zijn vooral de Nederlanders in Indië, de Javaanse aristocratie en de Chinese elite door Europese fotografen geportretteerd. Maar gaandeweg in de tijd, tot de laatste foto’s in 1949, zijn vooral foto’s van de inlandse bevolking te zien. De foto’s laten op een indringende manier zien waarom de inlanders streven naar vrijheid en gelijkheid.

“We zien Indië te weinig als een systeem dat draaide om exploitatie, waarbij alle vormen van macht werden gebruikt. De Nederlandse economische belangen hadden veel eerder moeten worden ingeruild voor rechtvaardigheid, vrijheid en gelijkheid. De foto’s laten zien dat een regering nooit de belangen van een bevolking uit het oog moet verliezen, anders loopt het gigantisch mis,” vertelt Hoffman in de Boekenspecial van oktober 2019 van het Historisch Nieuwsblad.

De vele foto’s gaan vergezeld van beknopte, goed geschreven begeleidende teksten, waardoor de lezer een helder overzicht in woord en beeld krijgt van wat Nederlands-Indië in werkelijkheid meemaakte. De uitvoering van dit groot formaat boek (31 x 25 cm) is in één woord schitterend. Een stevige aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in vaderlandse geschiedenis, Nederlands-Indië en fotografie .

Een selectie van de foto’s in Een verborgen geschiedenis is momenteel te zien in de gelijknamige tentoonstelling in het Rotterdamse Wereldmuseum. De tentoonstelling bevat eveneens bewegend beeldmateriaal, namelijk fragmenten van documentaires en speelfilms, en is nog te zien tot en met 14 mei 2020.

Thom Hoffman, pseudoniem van Thomas Antonius Cornelius Ancion (1957) is acteur, fotograaf, documentairemaker en van Indische afkomst. Hij houdt zich al meer dan twintig jaar bezig met de bestudering van Nederlands-Indië. Over dit onderwerp doceerde hij aan de Universiteit van Tilburg en de TU Delft.

Een verborgen geschiedenis is in oktober 2019 verschenen bij uitgeverij WBooks. Het boek telt 256 pagina’s en kost € 29,95 (na 1 maart 2020 € 34,95). ISBN: 9789462583443. Het is niet als e-boek te koop.


Waardering:


Boekbespreking door Wies Groeneveld

email mij

Gepubliceerd: 24-01-2020