Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Noem haar naam - Jorie Horsthuis


Noem haar naam - Jorie Horsthuis

Meeslepend boek over doodgeboren kinderenHet boek Noem haar naam van Jorie Horsthuis is behalve een persoonlijk verhaal over haar overleden tweelingzusje het resultaat van onderzoek naar hoe de samenleving vroeger omging met doodgeboorte en zaken daaromheen, en over de veranderingen in de loop der jaren. Als meisje van zes kreeg Horsthuis te horen dat ze een tweelingzusje heeft gehad, dat in 1981 bij de bevalling is overleden. Haar ouders, zijzelf en haar broertjes hebben daar erg onder geleden. Ieder ging daar op eigen wijze mee om. De naam van haar zusje werd in het gezin nooit genoemd, alsof ze niet had bestaan. Er waren geen foto’s of herinneringen. Jorie kreeg daar steeds meer last van, wilde er meer van weten. Zij is journalist en besloot het uit te zoeken en op te schrijven.


In haar boek vertelt de auteur niet alleen haar persoonlijke verhaal, maar zoekt ook naar antwoorden op vragen als: Hoe werd in het verleden omgegaan met doodgeboorten? Werden doodgeboren kinderen geregistreerd als ‘kind van’? Wat gebeurde er met deze kinderen? Hoe werden ouders en kinderen uit het gezin begeleid? Het verlies van kinderen bij de geboorte is een groot verdriet, waarvoor destijds weinig ruimte was om goed te verwerken. De auteur geeft specifieke aandacht aan gevoelens van ‘halve tweelingen’, dat zijn kinderen wier tweelingbroertje of -zusje bij de geboorte is overleden. Als zo’n ‘halve tweeling’ mist de auteur haar tweelingzusje heel erg, ook al heeft ze haar nooit gekend. Om antwoord te krijgen op haar vragen voert de auteur gesprekken met gynaecologen, wetenschappers en verloskundigen. Ze bezoekt tevens het gemeentehuis, ziekenhuizen en het crematorium.

Door Horsthuis’ degelijke research krijgt de lezer een duidelijk beeld van het omgaan met doodgeboorte, niet alleen in het verleden, maar ook in het heden. Ze schetst de taboes rondom doodgeboorte en miskramen en hoe ziekenhuizen, uitvaartcentra en de samenleving daarmee omgingen. Maar ze beschrijft ook het verdriet en wat dat voor de betreffende gezinnen betekent. De ontwikkelingen zijn in de loop der tijd in positieve zin veranderd. Onder andere op het gebied van begeleiding van ouders, broertjes en zusjes die zoiets hebben meegemaakt. Kinderen die bij de geboorte overlijden worden nu erkend, opgenomen in de gemeentelijke basisadministratie en worden herdacht. De omgeving wordt betrokken bij het verdriet en de familie heeft iets tastbaars van hun overleden kindje.

Noem haar naam is een meeslepend boek in een prettige schrijfstijl. Mensen die te maken hebben met doodgeboren kinderen of miskramen kunnen veel steun vinden in dit boek.

Jorie Horsthuis (1981) is journalist en politicoloog. Ze publiceert regelmatig in De Groene Amsterdammer, de Volkskrant en Het Parool en op De Correspondent. Ook doceert ze aan de Universiteit van Amsterdam. In 2011 verscheen van haar hand Op de tram. Een jaar als conducteur in Amsterdam.

Noem haar naam is op 21 augustus 2020 verschenen bij Uitgeverij Ambo|Anthos. Het boek (paperback) telt 256 pagina’s en kost € 21,99. ISBN: 9789026338427.

Het is ook als e-book verkrijgbaar en kost 12,99. ISBN: 9789026338434.


Waardering:


Boekbespreking door Wies Groeneveld

email mij

Gepubliceerd: 04-12-2020