Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Stel je eens voor, Rotterdam in brand - Ben Kahmann


Stel je eens voor, Rotterdam in brand - Ben Kahmann

Hoe inwoners van Rotterdam door het bombardement van 14 mei 1940 het leven lietenKinesioloog en schrijver Ben Kahmann heeft in zijn recentste boek Stel je eens voor, Rotterdam in brand de angstige belevenissen van verschillende mensen in Rotterdam, vlak voordat zij door het bombardement van 14 mei om het leven kwamen, op een aangrijpende manier beschreven.


Op die dag werd het centrum van Rotterdam binnen een kwartier door een bombardement van de Duitse bezetter compleet weggevaagd. Hierdoor kwamen bijna 850 mensen om het leven, werden ruim 80 duizend mensen in ruim anderhalf uur tijd dakloos en waren er ongeveer 2000 gewonden.

Hoewel Kahmann zelf niet in Rotterdam woont, kent hij deze stad omdat er familie van hem woont. Hij kan zich daardoor goed verplaatsen in de locaties die hij beschrijft. In zestien korte hoofdstukken beschrijft de auteur de wijze waarop Rotterdammers om het leven kwamen door het grote bombardement.

Enkele willekeurige voorbeelden. Een pas geschilderde villa in de chique wijk Hillegersberg werd door bommen geraakt. De schilder kreeg brokstukken van de villa over zich heen en kon dat niet meer navertellen. Een prille vader, moeder, hun pasgeboren kindje en de vroedvrouw kwamen door een bom op hun huis om het leven. Een kleuterklas en de juf werden vlakbij school door een bom getroffen. Een vrouw die zichzelf op een terras op de Coolsingel trakteerde vanwege het feit omdat zij niet de diagnose borstkanker had gekregen, werd daar door een bom getroffen.

Kahmann spreekt de lezer rechtstreeks aan. Met zijn beeldende schrijfstijl maakt hij de benarde en paniekerige situaties waarin mensen verkeerden uiterst invoelbaar. Het boek is niet alleen voor volwassen lezers geschikt, maar al te begrijpen voor kinderen vanaf ongeveer tien jaar. Door de relatief geringe omvang kan het boek in het onderwijs prima als aanvullend les-/leesmateriaal worden gebruikt bij projecten over de Tweede Wereldoorlog.

Ben Kahmann (Heemstede, 1943) heeft na zijn HBS-opleiding enkele technische opleidingen gevolgd. Hij is psychisch kinesioloo.. Hij schreef teksten en verhalen voor weekblad Donald Duck, maandblad Anoniem en bladen over modelbanen, miniatuurvliegtuigen en bouwdozen. Als professional heeft hij het boek Ik leef mijn vorige leven (Strengholt, 1986) geschreven. Bij uitgeverij Aspekt heeft hij acht boeken met grotendeels waargebeurde verhalen die in de Tweede Wereldoorlog spelen, gepubliceerd: Belofte aan mijzelf (2017), Ver weg van de hongerwinter (2018), De waterval (2019), De verwisseling (2019), Verborgen (2019),  De parachutist (2020), Peenemünde (2020) en Stel je eens voor, Rotterdam in brand (2020). Zijn nieuwste titel, Bajour, verschijnt spoedig. Portret auteur: Tineke Kahmann-Walvius.

Stel je eens voor, Rotterdam in brand is in mei 2020 verschenen bij Uitgeverij Aspekt. Het boek telt 78 pagina’s en kost € 9,95. ISBN: 9789463388887.


Waardering:


Boekbespreking door Wies Groeneveld

email mij

Gepubliceerd: 14-08-2020