Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Rotterdam De Diergaarde - Marja Suur


Rotterdam De Diergaarde - Marja SuurBijzonder fotoboek van bijzondere Rotterdamse inwoners

'Oog in oog met die andere Rotterdammers’ staat onder de foto op de cover van het fotoboek 'Rotterdam De Diergaarde'. Deze uitgave, van de hand van Marja Suur, is in november verschenen. Een boek vol met 'índringende blikken vanuit de schoonheid der natuur’, zoals Erik Zevenbergen, directeur-bestuurder van de diergaarde het kort en krachtig formuleerde.
Er staan 81 portretten in afgebeeld. Dit prachtig boek, dat nooit verveelt, ook niet na enige keren doorbladeren, is het resultaat van de inspanningen van hobbyfotograaf Marja Suur. Ze zwierf, bij voorkeur op zondagochtend vroeg, door de Rotterdamse dierentuin. Op de foto's kijken de dieren recht in de lens. Dat is ook de eis die Suur zichzelf had gesteld. En dat moet heel veel geduld hebben gevergd, maar op enkele opnamen na is het haar miraculeus goed gelukt. Ook vissen kijken recht in de lens...

Dit is het tweede boek van Marja Suur. Haar eerste, 'Rotterdam Corona', verscheen in oktober 2021, een fotoboek van de havenstad in coronatijd, met daarin 190 Rotterdammers op indrukwekkende wijze geportretteerd. Voor het boek met 'die andere Rotterdammers' heeft ze samen met haar broer een selectie gemaakt uit honderden portretten. Heel bijzonder is dat alle dieren - op één na - te zien zijn tegen een zwarte achtergrond. De foto’s zijn van hoogstaande kwaliteit. Veel portretten zijn afgebeeld over twee pagina’s. Daardoor wordt je gedwongen het boek goed open te vouwen, om te voorkomen dat de dieren je een beetje scheel aankijken.

Als regelmatige bezoeker van Diergaarde Blijdorp denk je wel zo'n beetje te weten wie daar allemaal wonen, maar met het bekijken van dit boek blijkt dat beeld wellicht niet compleet. Dat merk je bijvoorbeeld bij de derde foto in het boek, een groene toerako. Grote kans dat je deze Afrikaanse vogel, met de mooie kuif, op deze opname pas voor het eerst ziet.

'Rotterdam De Diergaarde' is een bijzonder fotoboek van bijzondere Rotterdamse inwoners. En niet alleen interessant voor bezoekers van de dierentuin, maar voor iedereen die is geïnteresseerd in dieren en/of in fotografie. Een prachtig cadeau ook.
 Rotterdam De Diergaarde is verschenen bij uitgeverij Kyosei en kost € 25,00. ISBN 978-90-832719-5-8. Verkrijgbaar in elke boekwinkel en in de winkel van de diergaarde.

Marja Suur is mede-eigenaar van Suur & Company, een vooraanstaand executieve search bureau in de zorg.

Portret van de auteur/fotograaf samen met Erik Zevenbergen, directeur/bestuurder van Diergaarde Blijdorp
Waardering:

Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 30-12-2022