Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Beatrix. Dwars door alle weerstand heen - Jutta Chorus


Beatrix. Dwars door alle weerstand heen - Jutta Chorus
Meeslepende en ontroerende biografie over de bekendste vrouw van Nederland

Het lot bepaalt dat je regerend vorst wordt. Dat betekent altijd in de spotlights staan. Dat betekent het nooit iedereen naar de zin kunnen maken. Dat betekent altijd op je woorden letten. Dat betekent: geleefd worden. Jutta Chorus heeft een boek geschreven over leven en werk van ons dit jaar afgetreden staatshoofd Beatrix, een biografie over de bekendste vrouw van Nederland, van wie al bij haar aantreden het haast onmogelijke werd verwacht. Na het lezen van Beatrix. Dwars door alle weerstand heen kijk je met (nog meer) respect naar onze vorstin in ruste.
 

Koningin Beatrix was in haar eerste regeringsjaren strikt formeel en afstandelijk als reactie op de regeerstijl van haar moeder, wijlen koningin Juliana. Beatrix had andere opvattingen.   Jutta Chorus laat helder zien hoe de nieuwe vorstin vanaf 1980 haar taak vervulde, in de wetenschap dat haar ouders er in verschillende opzichten een potje van hadden gemaakt. Net als haar zoon Willem-Alexander heeft ook Beatrix een periode gehad dat ze absoluut geen zin had in het koningschap. Toen ze er uiteindelijk toch klaar voor was, wilde ze een vorstenhuis runnen, dat ook werkelijk vorstelijke gratie uitstraalde. Op basis van deze professionele instelling heeft ze haar taak uitgevoerd.

Vanaf 2000 werd het werk voor Beatrix pas echt zwaar. Prins Claus overleed, haar ouders stierven en verschillende onverkwikkelijke affaires binnen de familie kwamen op straat te liggen. Tropenjaren dus voor Beatrix, die dwars door alle weerstand heen regeerde, en dat verklaart de titel van dit fascinerende boek. De uitgever citeert niet voor niets de waarderende woorden van Annejet van der Zijl over deze biografie: ‘Meeslepend en ontroerend.' En zo is het.


Jutta Chorus (1967) is journalist. Eerder schreef ze Afri (2009). In 2002 verscheen In de ban van Fortuyn, dat ze samen met Menno de Galan heeft geschreven, en in 2005 In godsnaam, met Ahmet Olgun.

Beatrix. Dwars door alle weerstand heen bevat 344 bladzijden en is uitgegeven door Atlas Contact. Het boek kost € 16,95 en is ook als e-boek verkrijgbaar.

De Maand van de Geschiedenis, altijd oktober, staat dit jaar in het teken van ‘vorst en volk’. Coen Verbraak schreef het Maand van het Geschiedenisboek, waarin o.a. Jutta Chorus wordt geïnterviewd.


Meer informatie: www.maandvandegeschiedenis.nl/ en: www.atlascontact.nl


Waardering:
   


Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 22-08-2013